Uderm

Woman,Controlling,Breast,For,Cancer,Against,A,Grey,Background,With

Η αυξητική στήθους είναι μια από τις πιο συνήθεις πλαστικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο και αυτό γιατί, το στήθος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία θηλυκότητας και μητρότητας σε μια γυναίκα. Ωστόσο, επειδή πολλές γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες από την εμφάνιση και το μέγεθος του στήθους τους, κάτι που συνήθως επηρεάζει τον ψυχισμό τους, δημιουργώντας τους ένα αίσθημα κατωτερότητας, προχωρούν στην χειρουργική αναδιαμόρφωση του. 

Η αυξητική στήθους είναι μια πολύ ασφαλής χειρουργική μέθοδος που εκτός από το αισθητικό κομμάτι μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση της ασθενούς. Πραγματοποιείται, είτε λόγο μικρού μεγέθους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα της γυναίκας, είτε όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεγέθους του ενός μαστού σε σχέση με τον άλλο (Ανοσομαστία). Επίσης, μπορεί να γίνει μετά από μαστεκτομή ως επανορθωτική χειρουργική αποκατάστασης των μαστών. 

Ενθέματα για την αυξητική στήθους

Η αύξηση του μεγέθους του στήθους επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικών ενθεμάτων. Τα ενθέματα αυτά είτε είναι στρογγυλά, είτε σε μορφή σταγόνας και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές διαφορές που θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Λεπτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αισθητικής και επανορθωτικής επέμβασης καθορίζουν την απόφασή σας για τον τύπο και το μέγεθος των ενθεμάτων που θα επιλέξετε.

Τα ενθέματα μπορούν να τοποθετηθούν είτε κάτω από τον αδένα του στήθους, είτε κάτω από τον θωρακικό μυ. Ο πλαστικός χειρούργος θα αποφασίσει πιο είδος τοποθέτησης ταιριάζει καλύτερα σε εσάς, ανάλογα με τη μορφολογία του στήθους και του θώρακά σας. 

Η τοποθέτηση γίνεται είτε με υπομάστια τομή, κατά την οποία η τομή πραγματοποιείτε κάτω από τον μαστό, είτε με περιθηλαία τομή, όπου η τομή γίνεται γύρω από την θηλή. 

Τα ενθέματα που χρησιμοποιούμε φέρουν όλες τις πιστοποιήσεις (FDA,CE) για τον λόγο αυτό, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δε χρειάζονται αλλαγή. Δεν σπάνε και δεν μπορούν να ραγίσουν από μόνα τους. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται βίαια περιστατικά! Μετά τη 10ετία ωστόσο μπορεί σε κάποια ενθέματα  να εμφανιστεί ράγισμα στο κέλυφός, υπό άγνωστους ακόμη παράγοντες. Τέλος ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες που έχει υιοθετήσει η ασθενής, ή υπό το καθεστώς ενός βίαιου περιστατικού, υπάρχει περίπτωση μετατόπισης του ενθέματος. 

Προετοιμασία επέμβασης 

Η συνεδρία με τον πλαστικό χειρουργό πριν τον προγραμματισμό μιας επέμβασης αυξητικής στήθους είναι απαραίτητη. Κατά τη διάρκειά της ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες πρακτικές μεθόδους καθώς και για τον τύπο και το μέγεθος των ενθεμάτων, παρέχοντάς σας μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Θα απαντήσει σε κάθε απορία σας έτσι ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένη και προετοιμασμένη για το πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και για το μετά της επέμβασης.

Ο πλαστικός χειρουργός δίνει προεγχειρητικές οδηγίες αναλόγως την διαδικασία του χειρουργείου που θα ακολουθήσει, του ιατρικού ιστορικού, την ηλικία και του σωματικού βάρους της ασθενούς.

Ανάλογα την ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί από τον πλαστικό χειρούργο μια προεγχειρητική μαστογραφία. Μετά την επέμβαση, η ασθενείς ακολουθεί, κανονικά  τις οδηγίες του γυναικολόγου σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία ή υπέρηχο. Η τοποθέτηση ενθεμάτων δεν εμποδίζει ούτε και αντενδείκνυται για κάθε διαγνωστική εξέταση όταν αυτή γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Εκτός από την ολική αναισθησία, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται η νευρόληπτο αναισθησία. Πρόκειται για ενδοφλέβια καταστολή μέσω της οποίας ο οργανισμός δεν καταστέλλεται πλήρως. Έτσι, το άτομο δεν υποστηρίζεται από μηχανικά μέσα για αναπνοή και άλλες λειτουργίες, γεγονός που συμβάλλει στην γρήγορη και ευκολότερη ανάρρωση. Δεν υπάρχει καλύτερη ή όχι μέθοδος, καθώς η επιλογή γίνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Η διάρκεια του χειρουργείου υπολογίζεται περίπου στη 1 ώρα. Δεν είναι απαραίτητη η μετέπειτα νοσηλεία της ασθενούς και μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές της συνήθειες μετά από 2 έως 3 ημέρες. Η πιθανότητα εμφάνισης αιματώματος σε αποδρομή – κοινές μελανιές – δεν προκαλεί την εκδήλωση πόνου και άρα δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση την καθημερινότητά σας. 

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις 

  • Μετά την αυξητική στήθους θα μπορώ να θηλάσω;

Φυσικά! Τα ενθέματα σιλικόνης δεν εμποδίζουν, σε καμία περίπτωση το θηλασμό καθώς αφήνουν ελεύθερο το μαζικό αδένα και δεν μολύνουν τους ιστούς.

  • Χάνω την αίσθηση της θηλής μου;

Ανάλογα το σημείο στο οποίο πραγματοποιείτε η τομή ή αν εφαρμόστηκε τοπική αναισθησία είναι σύνηθες να υπάρχει προσωρινή απώλεια για μικρό ή λίγο μεγαλύτερο διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η αίσθηση της θηλής επανέρχεται κανονικά

  • Μπορεί η θηλή μου να μεγαλώσει και να φαίνεται έντονα;

Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις που η θηλή είναι ήδη υπερμεγέθης, θα διακρίνεται με την απουσία του στηθόδεσμου.

  • Θα φαίνεται πολύ ψεύτικο στην αρχή και μέχρι πότε;

Εξαιτίας της νέας κατάστασης του στήθους σας, είναι απαραίτητη η πάροδος ενός περίπου μήνα μέχρι να γίνει η προσαρμογή του στο σώμα σας. Σύντομα όμως θα αποκτήσει τη φυσική του θέση, θα μαλακώσει και θα το αισθάνεσθε 100% φυσικό. 

  • Υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσω καρκίνο του μαστού μετά την τοποθέτηση ενθεμάτων;

Σε καμία περίπτωση ένα άτομο δεν εμφανίζει καρκίνο στους μαστούς, λόγω τοποθέτησης ενθεμάτων. Αν όμως έχει αγνοηθεί η επιμελής εκτέλεση των απαραίτητων γυναικολογικών διαγνωστικών εξετάσεων και υπάρχει ήδη ύπαρξη καρκινικών κυττάρων, τότε θα εκδηλωθεί ο καρκίνος είτε βάλουμε ένθεμα είτε όχι.

  • Πότε μπορώ να κάνω γυμναστική; 

Μόλις 6 ημέρες μετά την επέμβαση μπορούν να γίνουν ασκήσεις που αποκλίνουν τον μείζονα θωρακικό μυ. Μετά τη πάροδο 20 ημερών από την πραγματοποίησης της επέμβασης η άσκηση επιτρέπεται ελεύθερα.

  • Πότε μπορώ να πάω στη θάλασσα;

Μετά από το πρώτο δεκαπενθήμερο κατά το οποίο οι τομές έχουν πλέον επουλωθεί πλήρως, επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα.

  • Το σολάριουμ επιτρέπεται;

Μετά τις 20 ημέρες μπορεί το σώμα να εκτεθεί σε ακτινοβολία, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση χρώματος στις τομές.

  • Μπορώ να μπω άμεσα σε αεροπλάνο; 

Η απάντηση είναι ναι, καθώς το ένθεμα δεν επηρεάζεται από μεταβολές πιέσεων.

  • Αν παχύνω θα πέσει το στήθος μου;

Οι μεταβολές του σωματικού βάρους σαφώς και επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα του στήθους. Η επέμβαση γίνεται με γνώμονα το πως είμαστε και όχι το πως θα γίνουμε.  Για τον λόγω αυτό συστήνουμε σταθερό σωματικό βάρος. Εξαιρείται η περίπτωση εγκυμοσύνης, αρκεί η γυναίκα  να επιστρέψει στο συνηθισμένο της βάρος σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Οδηγίες και προφυλάξεις 

Σε κάθε είδους επέμβαση – ακόμη και σε ένα απλό χτύπημα – ο οργανισμός συσσωρεύει υγρά επούλωσης. Για τον λόγο αυτά, κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης τοποθετείτε μια συσκευή παροχέτευσης που απομακρύνει τα περίσσεια υγρά προκειμένου να κερδίσει ο οργανισμός χρόνο ανάρρωσης και επούλωσης.

Ανάλογα με την κρίση του θεράποντα και την έκταση της επέμβασης, δίνεται η κατάλληλη αγωγή αντιβίωσης. Νεότερες μελέτες ωστόσο τείνουν να καταργούν τη χρήση της. Όσον αφορά την χρήση αναπλαστικής κρέμας, υπάρχουν διάφορες τάσεις και απόψεις. Ακολουθείτε κατά περίπτωση τις οδηγίες του γιατρού σας.

Ήδη από την 3η κιόλας ημέρα μπορούμε να κάνουμε κανονικά ντους, χωρίς τη χρήση ειδικού σαπουνιού. Αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα ο γιατρός θα σας δώσει τις ανάλογες οδηγίες.

Ο χρόνος αφαίρεσης των  ραμμάτων εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη, ωστόσο μπορεί να υπάρξει η αίσθηση τραβήγματος. Στις περισσότερες επεμβάσεις πάντως χρησιμοποιούμε απορροφήσιμα ράμματα. 

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι και στην πλαστική αύξησης στήθους χρειάζεται η πάροδος ενός έτους για να γίνουν ισχνές οι τομές. Βεβαίως στο μεσοδιάστημα, ήδη από τον πρώτο μήνα, δεν ενοχλούν. 

Η χρήση ειδικού σουτιέν συνίσταται ανάλογα με το είδος της επέμβασης. Εξαρτάται, δηλαδή με το αν είναι αυξητική, μειωτική, ανορθωτική ή συνδυασμός των δύο. Το ειδικό σουτιέν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για τουλάχιστον ένα μήνα. Σε κάθε περίπτωση ο πλαστικός χειρουργός θα σας ενημερώσει σχετικά.

Ο επανέλεγχος από τον πλαστικό χειρούργο γίνεται αρχικά τον 1ο μήνα, έπειτα στο 3μηνο, στο 6μηνο και μετά στον χρόνο.