Uderm

Close,Up,Of,Beautician,Expert's,Hands,Injecting,Botox.

Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει τη σφριγηλότατά του και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ρυτίδων, αρχικά ως λεπτές γραμμές και έπειτα πιο βαθιές ρυτίδες. Ωστόσο, όλες οι ρυτίδες δεν είναι ίδιες. Οι πιο γνωστοί τύποι ρυτίδων είναι οι ρυτίδες έκφρασης, οι ελαστικές ρυτίδες και οι βαρυτικές ρυτίδες.

Οι ρυτίδες έκφρασης  μπορεί να δημιουργηθούν ακόμα και πριν την ηλικία των 30 ετών, και είναι αποτέλεσμα τις σύσπασης των μυών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Τα σημεία που συνήθως εμφανίζονται αυτού του τύπου οι ρυτίδες είναι στο λεγόμενο ΄πόδι της χήνας΄, την περιοχή δηλαδή δίπλα από τα μάτια, στις γραμμές του μετώπου ή / και πάνω από τα φρύδια. Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης ή φυσικής αντιμετώπισης τους και η μόνη, μη επεμβατική χειρουργική, θεραπεία είναι η ενέσιμη θεραπεία με Botox.

Οι ελαστικές ρυτίδες δημιουργούνται λόγω απώλειας της ελαστικότητας του δέρματος και συνήθως είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο χωρίς τη χρήση επαρκούς αντιηλιακής προστασίας. Οι ελαστικές ρυτίδες εμφανίζονται κυρίως στα μάγουλα, στο άνω χείλος και στο λαιμό.

Οι βαρυτικές ρυτίδες οι γνωστές και ως ρυτίδες γήρανσης, είναι αποτέλεσμα της επίδρασης που έχει η βαρύτητα σε συνδυασμό με την απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης, συστατικά που βρίσκονται φυσιολογικά στην επιδερμίδα και με την πάροδο των ετών η συγκέντρωση τους στο δέρμα μειώνεται. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, το δέρμα δεν μπορεί να επανέλθει από μόνο του στην αρχική του θέση.

A,Woman,On,The,Procedure,Of,Injections,In,A,Cosmetology

Τι είναι το Botox;

Η Βοτουλινική τοξίνη, ή αλλιώς Botox αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη λείανση κάθε είδους ρυτίδων. Η Βοτουλινική τοξίνη είναι ένα συστατικό που παράγεται από μια φυσική πρωτεΐνη, τη νευροτοξίνη. Αποτελεί τη νούμερο 1 θεραπεία παγκοσμίως στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της χαλάρωσης και των ρυτίδων χωρίς νυστέρι.

Το Botox ακινητοποιεί τους μύες του δέρματος, εμποδίζοντας έτσι την σύσπαση τους, ενώ δεν επηρεάζει την φυσική έκφραση του προσώπου. Η εφαρμογή του γίνεται με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας η οποία εγχύει το συστατικό στους μύες που χρειάζονται χαλάρωση. Η θεραπεία είναι απολύτως ανώδυνη και δεν χρειάζεται η χορήγηση αναισθητικού.

Τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη αρχίζουν να φαίνονται σταδιακά από την τρίτη ημέρα εφαρμογής της, ενώ η τελική όψη του προσώπου θα έχει διαμορφωθεί εντός 10 ημερών από την χορήγηση της θεραπείας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ίσως να χρειασθεί η επανεξέταση από τον θεράποντα μετά από 15 ημέρες ώστε να επιτευχθεί ένα πλήρως διαμορφωμένο αποτέλεσμα.

Η επαναφορά της κινητικότητας των μυών αρχίζει σταδιακά να μειώνεται μετά τους 4 μήνες εφαρμογής και έως τους 6 μήνες οπότε και επαναλαμβάνεται η θεραπεία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε θεραπεία με Botox;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που πρέπει να αρχίσει κανείς τη θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη και αυτό γιατί η εμφάνιση των ρυτίδων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλικία. Το δέρμα επηρεάζεται από διαφορετικούς γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες καθώς και από τις καθημερινές συνήθειες του ατόμου. Συνηθέστερα, η θεραπεία ξεκινά μετά την ηλικία των 25 ετών.

Υπάρχουν πρόσωπα που λόγω έντονης κινητικότητας των μυών του προσώπου και κληρονομικής προδιάθεσης, χρειάζεται να ξεκινήσουν θεραπεία από μικρή ηλικία ώστε να αποφύγουν το σχηματισμό ρυτίδων έκφρασης. Αντιθέτως, υπάρχουν πρόσωπα που έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στο δέρμα τους ώστε μπορούν να φτάσουν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 30 και να μην έχουν εμφανίσει ίχνος λεπτών γραμμών.

Τέλος υπάρχει και το λεγόμενο Baby Botox το οποίο λειτουργεί ως μια θεραπεία πρόληψης εμφάνισης ρυτίδων που δρα ανασταλτικά στην εμφάνιση νέων ρυτίδων. Η θεραπεία απευθύνεται κυρίως σε νεαρές ηλικίας.

Και στην περίπτωση του Baby Botox ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία, με τη διαφορά ότι χορηγείται πολύ μικρότερη ποσότητα Βοτουλινικού οξέος, εγχύεται σε πιο επιδερμικό επίπεδο και στοχεύει σε διαφορετικές περιοχές από το κλασικό Botox.

Τέλος το Baby Botox μπορεί να εφαρμοσθεί ως συντηρητική θεραπεία και σε μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 30 ετών, συνδυαστικά με την κλασική θεραπεία παλαιότερων ρυτίδων.

Οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε το Botox είναι

 • στις ρυτίδες έκφρασης, στις ρυτίδες του μετώπου,
 • στο μεσόφρυο, δηλαδή στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια,
 • στο λεγόμενο ‘’πόδι της χήνας’’ δηλαδή στις ρυτίδες που σχηματίζονται στην έξω γωνία του ματιού,
 • στις ρυτίδες εκατέρωθεν της μύτης,
 • στις λεγόμενες ρυτίδες μαριονέτας, το σημείο δηλαδή που ξεκινάει από τη γωνία του στόματος και κατευθύνεται προς τα κάτω,
 • στην περιοχή του λαιμού.

Το Botox μπορεί να δράσει μόνο στις δυναμικές ρυτίδες οι οποίες είναι αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Καθώς απενεργοποιείται το φάρμακο, οι μύες αποκτούν και πάλι την κινητικότητα τους, με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των ρυτίδων που προϋπήρχαν.

Η χρήση Botox δεν δημιουργεί καινούργιες ρυτίδες, αντιθέτως δρα προληπτικά αποτρέποντας την δημιουργία νέων.

Σε καμία περίπτωση η θεραπεία με Botox δεν μπορεί να ‘παγώσει’ τις εκφράσεις του προσώπου σας. Η σωστή αξιολόγηση από τον θεράποντα και η εξατομικευμένη προσέγγιση διασφαλίζει το φυσικό αποτέλεσμα.

Το κόστος της θεραπείας είναι πολύ προσιτό και διαμορφώνεται ανάλογα την περίπτωση και την ποσότητα του φαρμάκου που χορηγείτε. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να υποβληθεί όλο το άνω μέρος του προσώπου σε θεραπεία, αλλά στοχεύουμε σε μεμονωμένες περιοχές.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για δωρεάν αξιολόγηση.

Οδηγίες και Προφυλάξεις

Πριν την προγραμματισμένη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη καλό είναι να έχετε αποφύγει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να δημιουργηθούν μικρά εξογκώματα ή τοπική κοκκινίλα κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό και υποχωρεί μετά από λίγη ώρα.

Μετά την εφαρμογή της θεραπείας προσπαθήστε να εξασκήσετε τους μύες στις περιοχές εφαρμογής για 2 έως 3 ώρες με ανασήκωμα των φρυδιών και συνοφρύωμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε το φάρμακο να ενεργοποιηθεί γρηγορότερα. Σε καμία περίπτωση, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη θεραπεία εάν δεν ακολουθήσετε αυτό το βήμα.

Για τις επόμενες 4 ώρες μην κάνετε χρήση foundation ή Make up και μην ξαπλώσετε ή σκύψετε.

Για τις επόμενες 24 ώρες δεν θα πρέπει να τρίψετε ή να πατήσετε τις περιοχές στις οποίες εφαρμόσθηκε το Botox. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και την άθληση.

Για τις επόμενες 48 ώρες αποφύγετε το μπάνιο με καυτό νερό, τη σάουνα, το στέγνωμα με πιστολάκι κοντά στην περιοχή του προσώπου, την έκθεση στον ήλιο και το τεχνητό μαύρισμα και γενικά ότι μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση.

 

Close,Up,Of,Hands,Of,Cosmetologist,Making,Botox,Injection,In

Άλλες περιπτώσεις που εφαρμόζεται θεραπεία με Botox

Η θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη δεν περιορίζεται μόνο για την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Μπορεί να χορηγηθεί και για την θεραπεία των εξής παθήσεων:

 1. Χρόνιες Ημικρανίες

Το 2010 η Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency ανακοίνωσε επισήμως ότι η χρήση βοτουλινικής τοξίνης (Botox) μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία στην καταπολέμηση των χρόνιων ημικρανιών. Η ημικρανία, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα του σπασμού των μυών ή αγγείων του κρανίου. Έτσι με τη χορήγηση βοτουλινικής τοξίνης ακινητοποιούνται οι παθολογικοί μύες και επιτυγχάνεται μείωση της εμφάνισης, της έντασης και της διάρκειας της χρόνιας ημικρανίας. Τα είδη ημικρανίας που μπορούν να θεραπευθούν με τη χρήση ενέσιμου Botox είναι η μετωπιαία, η κροταφική και η ινιακή ημικρανία.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν για ένα διάστημα περίπου 6 μηνών.

 1. Υπεριδρωσία

Είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα σε ορισμένα σημεία του δέρματος. Κατά κύριο λόγο η πάθηση αυτή προσβάλει τις περιοχές της μασχάλης, τα πέλματα και τις παλάμες. Η μασχαλιαία υπεριδρωσία είναι υποκλινική για τα πρώτα χρόνια και εκδηλώνεται πλήρως μετά την δεύτερη και τρίτη δεκαετία του πάσχοντος. Συνήθως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και δεν σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες ζέστη-κρύο, την συναισθηματική φόρτιση ή την άσκηση. Υπάρχουν δύο τύποι υπεριδρωσίας, η πρωτοπαθής η οποία επηρεάζει κυρίως τις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες και η δευτεροπαθής η οποία επηρεάζει όλο το σώμα και σχετίζεται με διάφορες αιτίες, όπως ορμονικές διαταραχές, μορφές καρκίνου, αγχώδεις διαταραχές και χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές.

Η ενδοδερμική ένεση βοτουλινικής τοξίνης δημιουργεί προσωρινή περιορισμό έκκρισης ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μείωση της υπερβολικής εφίδρωσης των μασχαλών, παλαμών και πελμάτων. Πρόκειται για μια μέθοδο απλή, αποτελεσματική και εύκολη. Προσφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, χαρίζοντάς του μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, βελτίωση της  ψυχολογίας, επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν για ένα διάστημα περίπου 6 μηνών.

 1. Δυστονία

Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που εκδηλώνεται ως ακούσιοι, επαναλαμβανόμενοι μυϊκοί σπασμοί.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές δυστονίας είναι

 • Η αυχενική δυστονία
 • Βλεφαρόσπασμος
 • Στοματογναθική δυστονία
 • Σύνδρομο Meige (συνδυαστικός σπασμός βλεφαροσπασμού και στοματογναθικης δυστονίας)
 • Λαρυγγική δυστονία

Και σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητα του ασθενή, περιορίζοντας την κινητικότητα των μυών που προκαλούν την εμφάνιση δυστονικών επεισοδίων.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν για ένα διάστημα περίπου 6 μηνών.

 1. Σπαστικότητα

Η σπαστικότητα αποτελεί μια μορφή δυσκαμψίας των μυών. Είναι αποτέλεσμα βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων κρανιακών τραυμάτων, βλάβης του εγκεφάλου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνσης κατά πλάκας καθώς και άλλων εγκεφαλικών προβλημάτων.  Η χρήση βοτουλινικής τοξίνης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν για ένα διάστημα περίπου 6 μηνών.

 1. Ημισπασμός

Ο ημισπασμός είναι μια μορφή εστιασμένου μυόκλονου που εμφανίζεται συνήθως στη μια πλευρά του προσώπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε πίεση που ασκεί ένα αγγείο του κρανίου στο προσωπικό νεύρο. Όπως και στην περίπτωση των δυστονιών έτσι και στους ημισπασμούς μπορεί να εφαρμοσθεί θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη για τον περιορισμό των συμπτωμάτων. 

Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν για ένα διάστημα περίπου 6 μηνών. 

Οδηγίες και Προφυλάξεις

Πριν την προγραμματισμένη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη καλό είναι να έχετε αποφύγει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να δημιουργηθούν μικρά εξογκώματα ή τοπική κοκκινίλα κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό και υποχωρεί μετά από λίγη ώρα.

Μετά την εφαρμογή της θεραπείας προσπαθήστε να εξασκήσετε τους μύες στις περιοχές εφαρμογής για 2 έως 3 ώρες με ανασήκωμα των φρυδιών και συνοφρύωμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε το φάρμακο να ενεργοποιηθεί γρηγορότερα. Σε καμία περίπτωση, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη θεραπεία εάν δεν ακολουθήσετε αυτό το βήμα.

Για τις επόμενες 4 ώρες μην κάνετε χρήση foundation ή Make up και μην ξαπλώσετε ή σκύψετε.

Για τις επόμενες 24 ώρες δεν θα πρέπει να τρίψετε ή να πατήσετε τις περιοχές στις οποίες εφαρμόσθηκε το Botox. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και την άθληση.

Για τις επόμενες 48 ώρες αποφύγετε το μπάνιο με καυτό νερό, τη σάουνα, το στέγνωμα με πιστολάκι κοντά στην περιοχή του προσώπου, την έκθεση στον ήλιο και το τεχνητό μαύρισμα και γενικά ότι μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση.