Uderm

Man,Suffering,From,Chest,Pain,,Having,Heart,Attack,Or,Painful

Η αύξηση του στήθους, στις γυναίκες αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξη και διάπλαση του σώματός τους. Αντίθετα, στους άνδρες ο μαστικός αδένας παραμένει μικρός σε μέγεθος και δεν αναπτύσσεται. 

Ωστόσο, κάποιοι άνδρες είναι πιθανό να εμφανίσουν διόγκωση στους μαστικούς αδένες, μια πάθηση που ονομάζεται γυναικομαστία. Η γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στον ανδρικό πληθυσμό. 

Αίτια εμφάνισης γυναικομαστίας 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένας άνδρας μπορεί να εμφανίσει γυναικομαστία κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα συνηθέστερα αίτια είναι τα εξής:

  • Ορμονικές διαταραχές 

Ο βασικότερος λόγος εμφάνισης γυναικομαστίας είναι η διαταραχή στις ορμόνες. Όλοι οι άνδρες έχουν φυσιολογικά στον οργανισμό τους τόσο γυναικείες, τα  οιστρογόνα, όσο και ανδρικές ορμόνες, τα ανδρογόνα. Όταν υπάρξει διαταραχή της ποσότητας αυτών των ορμονών και τα ανδρογόνα υπολείπονται των οιστρογόνων παρουσιάζεται αύξηση του μεγέθους των μαστών. 

Ανάλογος την ηλικία εμφάνισης μπορεί να διακριθεί σε νεογνική, εφηβική και ώριμη γυναικομαστία.

Η νεογνική γυναικομαστία είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται στα νεογέννητα αγόρια και οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας τους. Λίγο μετά τη γέννησή τους παρατηρείται μείωση του όγκου στους μαστούς του βρέφους καθώς τα οιστρογόνα υποχωρούν από τον οργανισμό του. 

Στην εφηβική ηλικία, η εμφάνιση γυναικομαστίας οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή οιστραδιόλης αντί τεστοστερόνης, όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Για να θεωρηθεί πως ένας έφηβος πάσχει από γυναικομαστία, και δεν είναι μια προσωρινή διαταραχή, θα πρέπει ο μαστικός αδένας να παραμείνει διογκωμένος για τουλάχιστον 2  έως 3 χρόνια. Στην περίπτωση που δεν υποχωρήσει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η μόνη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση. 

Στους ενήλικους άνδρες, η εμφάνιση γυναικομαστίας χρήζει περεταίρω διερεύνησης ώστε να προσδιοριστεί ο λόγος διόγκωσης του μαστικού αδένα. 

Η πιθανότερη αιτία είναι η ύπαρξη παθολογικών φαινομένων όπως για παράδειγμα υπογοναδισμός κ.α.

  • Φαρμακευτικές αγωγές

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αυτά που χορηγούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των οιστρογόνων στον οργανισμό του ασθενούς, με αποτέλεσμα διόγκωση στους μαστούς. 

  • Κατανάλωση ουσιών

Ορισμένες ουσίες όπως το αλκοόλ και η ηρωίνη, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση γυναικομαστίας. 

  • Άλλες διαταραχές 
  • κίρρωση του ήπατος
  • υποσιτισμός
  • νεφρική ανεπάρκεια
  • διαταραχές στους όρχεις, όπως μόλυνση, ύπαρξη τραύματος ή ενδογενείς διαταραχές
  • καρκίνος στους όρχεις
  • αντι-ανδρογόνο θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη
  • υπερθυρεοειδισμός

Τέλος υπάρχει και η περίπτωση της ιδιοπαθούς γυναικομαστίας κατά την οποία δεν είναι δυνατή η αναγνώριση κάποια συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί την αύξηση στους μαστούς ενός άνδρα. 

Μέθοδοι αφαίρεσης της γυναικομαστίας

Υπάρχουν δύο μέθοδοι αφαίρεσης της γυναικομαστίας. Η κλασική μέθοδος γίνεται με την εκτομή του υποδόριου μαστικού αδένα ενώ στη δεύτερη μέθοδο πραγματοποιείται ταυτόχρονα και λιποαναρρόφηση της περιοχής των μαστών, ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα ορατά ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου.

Στην περίπτωση της λεγόμενης λιπομαστίας, κατά την οποία η αύξηση των μαστών οφείλεται στην ύπαρξη λίπους, ο χειρούργος πραγματοποιεί λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια μιας λεπτής κάνουλας απομακρύνοντας το περίσσιο λιπώδη ιστό από τους μαστούς. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείτε υπό ελαφριά νάρκωση και η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1 ώρα. 

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις 

  • Η εμφάνιση της γυναικομαστίας είναι συνηθισμένη στο ανδρικό κοινό;

Ολοένα και περισσότεροι άνδρες, κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίζουν αύξηση του μεγέθους στους μαστικούς τους αδένες. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες οι οποίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στην  κατακόρυφη αύξηση του φαινομένου.

  • Μετά την επέμβαση θα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι έχω υποβληθεί σε χειρουργική πλαστική στην περιοχή των μαστών; 

Μετά την πάροδο του πρώτου εξάμηνου δεν θα μαρτυρά τίποτα το γεγονός της επέμβασης. 

  • Μετά από πόσο διάστημα θα μπορώ να αθληθώ;

Μετά τη πάροδο 1 μήνα, ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς άθλησης.

Οδηγίες και προφυλάξεις 

Ανάλογα με την κρίση του θεράποντα και την έκταση της επέμβασης, δίνεται η κατάλληλη αγωγή αντιβίωσης. Νεότερες μελέτες ωστόσο τείνουν να καταργούν τη χρήση της. Όσον αφορά την χρήση αναπλαστικής κρέμας, υπάρχουν διάφορες τάσεις και απόψεις. Ακολουθείται κατά περίπτωση τις οδηγίες του γιατρού σας.

Σε περίπτωση λήψης αντιβίωσης μετά το χειρουργείο δεν συνίσταται η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ. 

Πλέον, στις περισσότερες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής χρησιμοποιούμε απορροφήσιμα ράμματα. Έτσι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί η αφαίρεση τους από τον θεράποντα ιατρό.  

Για 15 ημέρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να φοράει έναν ειδικό κορσέ προκειμένου να κολλήσει το δέρμα στην νέα του θέση.