Uderm

Women,With,Large,Breasts,In,A,White,Shirt

Η υπερτροφία του στήθος ή αλλιώς μεγαλομαστία, εμφανίζεται κατά την περίοδο της εφηβείας. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί έπειτα από αύξηση μεγάλου σωματικού βάρους που έχει ως συνέπεια την εναπόθεση περίσσιου λίπους στην περιοχή των μαστών.

Ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης της υπερτροφίας του στήθους είναι η χειρουργική αφαίρεση του λιπώδους ιστού και πραγματοποιείτε από τον πλαστικό χειρούργο. 

Η πλαστική μείωσης μαστού είναι μια επέμβαση η οποία απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών, σε συνάρτηση πάντα με τη φυσική κατάσταση και το ιστορικό της ασθενούς. 

Εκτός από τον συναισθηματικό παράγοντα που μπορεί να επιφέρει ένα υπερτροφικό στήθος, όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση και αίσθημα κατωτερότητας, μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση σοβαρών σωματικών βλαβών που δημιουργούνται λόγω αυξημένου βάρους στους μαστούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες περιπτώσεις, όπως: 

 • Αίσθημα βάρους και πόνο στο στήθος
 • Κύρτωση ώμων
 • Δυσμορφία στην πλάτη και τον αυχένα 
 • Εμφάνιση πονοκεφάλων
 • Δυσκολία στην αναπνοή και αναπνευστικά προβλήματα
 • Δερματικούς ερεθισμούς 
 • Πόνος κατά την άθληση

Η πλαστική χειρουργική μείωσης στήθους μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τα παραπάνω συμπτώματα. 

Επιπροσθέτως, ένας ακόμα λόγος που η μείωση του μεγέθους του στήθους μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα είναι διότι διευκολύνει τη διεξαγωγή των εξετάσεων όπως την ψηλάφηση μαστών, τον υπέρηχο στήθους και τη μαστογραφία.

Κατά την επέμβαση μείωσης στήθους, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης, κάτι που εξαρτάται από τη μορφολογία της κάθε ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ικανή μάζα ιστού, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ενθέματα. Σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται μόνο μείωση του όγκου των μαστών. Η ηλικία, το μέγεθος πτώσης και το σωματικό βάρος της ασθενούς, είναι επίσης παράγοντες που συντελούν στην λήψη αυτής της απόφασης.

Σε περίπτωση που μία γυναίκα επιθυμεί να μειώσει το μέγεθος της θηλής της, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να επέμβει και σε αυτό το σημείο.

Διαδικασία Επέμβασης 

Αρχικά, κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο γιατρός θα συζητήσει με εσάς όλα τα απαραίτητα ζητήματα που πρέπει να γνωρίζετε, θα σας δώσει όλες τις  πληροφορίες και θα απαντήσει σε κάθε σας απορία.

Ανάλογα την ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί από τον πλαστικό χειρούργο μια προεγχειρητική μαστογραφία. Μετά την επέμβαση, η ασθενής ακολουθεί, κανονικά  τις οδηγίες του γυναικολόγου της όσον αφορά τις προληπτικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία ή υπέρηχο. Η τοποθέτηση ενθεμάτων δεν εμποδίζει ούτε και αντενδείκνυται για κάθε διαγνωστική εξέταση όταν αυτή γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η επέμβαση πραγματοποιείτε υπό γενική αναισθησία – ή σε κάποιες περιπτώσεις με νευρόληπτο αναισθησία, είδος μέθης. Κύριος στόχος της επέμβασης είναι η αφαίρεση του πλεονάζοντος μαζικού ιστού ενώ στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, παράλληλα πραγματοποιείται ανόρθωση των πτωτικών μαστών, κάνοντάς τους μικρότερους, ελαφρύτερους και πιο συμμετρικούς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. 

Tα τμήματα του αδένα που αφαιρούνται, κατά την επέμβαση μείωσης στήθους, στέλνονται για ιστολογική εξέταση καθώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί, ύποπτα μορφώματα. Μετά τη μείωση του μεγέθους των μαστών, η ασθενής μπορεί πολύ πιο εύκολα να ψηλαφίσει το στήθος της και να διαγνώσει πιθανές ανωμαλίες σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, η μαστογραφία γίνεται πολύ πιο ακριβής, ιδιαίτερα για τα τμήματα του μαζικού αδένα που βρίσκονται κοντά στη μασχάλη.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις 

 • Θα μπορώ να θηλάσω μετά;

 Μετά την ανάρρωση του μαστού, η γυναίκα μπορεί ελεύθερα να θηλάσει.

 • Υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσω καρκίνο του μαστού μετά την τοποθέτηση ενθεμάτων;

Σε καμία περίπτωση ένα άτομο δεν εμφανίζετε καρκίνος στους μαστούς, λόγω τοποθέτησης ενθεμάτων. Αν όμως έχει αγνοηθεί η επιμελής εκτέλεση των απαραίτητων γυναικολογικών διαγνωστικών εξετάσεων και υπάρχει ήδη εμφάνιση καρκινικών κυττάρων, τότε θα εκδηλωθεί ο καρκίνος είτε βάλουμε ένθεμα είτε όχι. Αντιθέτως, αν μία γυναίκα υποφέρει από γιγαντομαστία, ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας είναι σαφώς μεγαλύτερος.

 • Πότε μπορώ να κάνω γυμναστική; 

Μόλις 6 ημέρες μετά την επέμβαση μπορούν να γίνουν ασκήσεις που αποκλίνουν τον μείζονα θωρακικό μυ. Μετά τη πάροδο 20 ημερών από την πραγματοποίηση της επέμβασης η άσκηση επιτρέπεται ελεύθερα.

 • Πότε μπορώ να πάω στη θάλασσα;

Μετά από το πρώτο δεκαπενθήμερο κατά το οποίο οι τομές έχουν πλέον επουλωθεί πλήρως, επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα.

 • Το σολάριουμ επιτρέπεται;

Μετά τις 20 ημέρες μπορεί το σώμα να εκτεθεί σε ακτινοβολία, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση χρώματος στις τομές.

 • Μπορώ να μπω άμεσα σε αεροπλάνο; 

Η απάντηση είναι ναι, καθώς το ένθεμα δεν επηρεάζεται από μεταβολές πιέσεων.

 • Αν παχύνω θα χαλάσει το στήθος μου;

Κάθε μεταβολή του σωματικού βάρους δίνει αρνητικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό προτρέπουμε τις γυναίκες να μην έχουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. 

Οδηγίες και προφυλάξεις 

Σε κάθε είδους επέμβαση – ακόμη και σε ένα απλό χτύπημα – ο οργανισμός συσσωρεύει υγρά επούλωσης. Για τον λόγο αυτά, κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης τοποθετείται μια συσκευή παροχέτευσης που απομακρύνει τα περίσσεια υγρά προκειμένου να κερδίσει ο οργανισμός χρόνο ανάρρωσης και επούλωσης.

Ανάλογα με την κρίση του θεράποντα και την έκταση της επέμβασης, δίνεται η κατάλληλη αγωγή αντιβίωσης. Νεότερες μελέτες ωστόσο τείνουν να καταργούν τη χρήση της. 

Όσον αφορά την χρήση αναπλαστικής κρέμας, υπάρχουν διάφορες τάσεις και απόψεις. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι και στην πλαστική στήθους χρειάζεται η πάροδος ενός έτους για να μειωθεί η εμφάνιση στις τομές. Οι τομές έχουν το σχήμα άγκυρας και με τη πάροδο του χρόνου γίνονται ισχνές. 

Ήδη από την 3η κιόλας ημέρα μπορούμε να κάνουμε κανονικά ντους, χωρίς τη χρήση ειδικού σαπουνιού. Αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα ο γιατρός θα σας δώσει τις ανάλογες οδηγίες.

Τα ράμματα αφαιρούνται μεταξύ 6ης και 15η ημέρας. Ωστόσο, πλέον είναι πιο διαδεδομένη η χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων, τα οποία πέφτουν μόνα τους. 

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι και στην πλαστική αύξησης στήθους χρειάζεται η πάροδος ενός έτους για να γίνουν ισχνές οι τομές. Βεβαίως στο μεσοδιάστημα, ήδη από τον πρώτο μήνα, δεν ενοχλούν. 

Γονιδιακά κάποιοι άνθρωποι δημιουργούν ουλώδη ή χηλοειδή ιστό. Δυστυχώς δεν μπορούμε να  αποτρέψουμε τελείως αυτού του είδους τα σημάδια, μπορούμε ωστόσο να τα περιορίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθείται τις οδηγίες του γιατρού σας.

Μετά την επέμβαση μειωτικής μαστεκτομής θα πρέπει η ασθενής να φοράει ειδικό στηθόδεσμο για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. 

Ο επανέλεγχος γίνεται αρχικά στον 1ο μήνα, έπειτα στο 3μηνο, στο 6μηνο και μετά στο έτος