Uderm

Health,,People,And,Beauty,Concept,-,Beautiful,Young,Woman,Pointing

Η ωτοπλαστίκη είναι μια επέμβαση που έχει ως στόχο να βελτιώσει το σχήμα, το μέγεθος και τη θέση των αυτιών σε περίπτωση δυσμορφίας. Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 6 ετών κατά την οποία έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ωρίμανση του τελικού σχήματος των αυτιών του παιδιού. Αν και δεν υπάρχει όριο για την ηλικία που θα πραγματοποιηθεί η ωτοπλαστική, ωστόσο όσο πιο μικρή είναι η ηλικία του παιδιού αποφεύγεται ο ψυχολογικός τραυματισμός που αναπόφευκτά θα υποστεί το νεαρό άτομο κατά την έναρξη της κοινωνικοποίησης του. 

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση ωτοπλαστικής είναι η διόρθωση των πεταχτών αυτιών, ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Άλλες δυσμορφίες που αντιμετωπίζονται με την ωτοπλαστική είναι τα πολύ μεγάλα αυτιά ή λοβία καθώς και η χαμηλή επαφή των αυτιών με το κρανίο. Τέλος, εκτός από τις αισθητικές παρεμβάσεις η ωτοπλαστική μπορεί να εφαρμοσθεί και για ορισμένα συγγενή προβλήματα όπως μικρωτία, ανωτία αλλά και αποκατάσταση μετά από τραυματισμό ή μετά από μερική/ ολική εκτομή των πτερυγίων λόγο κακοήθειας. 

Οι βασικότεροι στόχοι της επέμβασης είναι:

  • Η αύξηση του μεγέθους, σε περιπτώσεις μικρών αυτιών ή αυτιών που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως (μικρωτία).
  • Η καθήλωση των αυτιών, σε περιπτώσεις που αυτά προεξέχουν από το κεφάλι.
  • Η μείωση του μεγέθους, σε περιπτώσεις μεγάλων αυτιών (μακρωτία).

Διαδικασία επέμβασης:

Κατά την πρώτη επίσκεψή σας με τον χειρούργο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σε προσομοίωση τα αποτελέσματα της επέμβασης πριν το χειρουργείο ώστε να καταλήξετε στην πιο σωστή λύση για τη δική σας περίπτωση. 

Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι ανάλογα το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου γίνεται ύστερα από εξέταση του αυτιού.

Καλύτερη μέθοδος εφαρμογής της ωτοπλαστικής είναι αυτή που δεν επηρεάζει την ανατομία του αυτιού και δεν επεμβαίνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να φαίνεται πως έχουμε παρέμβει αισθητικά. 

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία όταν πραγματοποιείται σε εφήβους ή ενήλικες, ενώ όταν πρόκειται να γίνει σε παιδιά, χορηγείται υπό γενική αναισθησία. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι μια με δύο ώρες, ενώ ο ασθενείς θα μπορεί να επιστρέψει αυθημερόν στο σπίτι του καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία. 

Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά την πλήρη υποχώρηση του οιδήματος στην περιοχή, δηλαδή μετά από περίπου ένα μήνα. 

Οδηγίες & προφυλάξεις

Τις πρώτες ημέρες ίσως νιώθετε ένα είδος πίεσης στην περιοχή της επέμβασης, το οποίο αντιμετωπίζεται εύκολα με χρήση κοινών αναλγητικών.  

Για 3 με 4 ημέρες συνίσταται στο άτομο να κάνει χρήση κορδέλας προκειμένου να συμβάλλει  στο νέο σχήμα των αυτιών. 

Μετά την αφαίρεση της ειδικής κορδέλα θα μπορείτε να λουστείτε και να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι. Ωστόσο, η εφαρμογή βαφής μαλλιών θα πρέπει να γίνει μετά από 15 ημέρες. 

Εάν είναι απαραίτητο μετά την πάροδο 4 ημερών μπορούμε να κάνουμε  προσεκτική χρήση των γυαλιών μας. Ιδανικά θα προτείναμε ο ασθενής να κάνει χρήση γυαλιών μετά την πάροδο 15 ημερών.

Ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 10 ημέρες. 

Κατά τις πρώτες 10 ημέρες θα πρέπει να αποφεύγεται ο ύπνος σε κάποια από τις δύο πλευρές, η χρήση στενών ρούχων που βγαίνουν από το κεφάλι, είναι καλύτερο να προτιμήστε ρούχα που μπαίνουν με κουμπιά ή φερμουάρ. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ακουστικών τύπου headset ή η εφαρμογή κράνους μηχανής.

Καλό θα ήταν  να περάσει ένα διάστημα 15 ημερών προτού κάνουμε χρήση μάσκας.

Συνήθως ο χειρουργός χρησιμοποιεί απορροφήσιμα ράμματα οπότε δεν χρειάζεται η αφαίρεσή τους καθώς πέφτουν από μόνα τους. Σε περίπτωση που έχουν εφαρμοσθεί μη απορροφήσιμα ράμματα, αυτά αφαιρούνται μετά από 2 εβδομάδων.

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

  • Υπάρχει περίπτωση μετά την επέμβαση, τα αυτιά μου να επανέλθω στην αρχική τους θέση;

Αν ο πλαστικός χειρουργός  είναι έμπειρος, η πιθανότητα αυτή είναι μηδενική.