Uderm

Rhinoplasty,-,Nose,Surgery.,Side,View,Of,Attractive,Young,Woman

Η μύτη είναι ένα από τα πιο εμφανή σημεία του προσώπου και επειδή βρίσκεται στο κέντρο του, ακόμα και μικρές μεταβολές στο σχήμα της μπορούν να μεταβάλλουν αισθητά την εμφάνιση του προσώπου σας.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που στοχεύει στη διόρθωση του σχήματος της μύτης, καθώς μπορεί να τροποποιήσει το μέγεθος της ώστε να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου σας. 

Η ιατρική στις μέρες μας έχει προχωρήσει πολύ, έτσι πλέον η ρινοπλαστική επέμβαση γίνεται πολύ πιο ανώδυνα και χωρίς την απαιτητική αποθεραπεία που απαιτούσαν οι παλιές τεχνικές διόρθωσης της μύτης. 

Η επέμβαση διόρθωσης της μύτης, εκτός από αισθητικούς λόγους πραγματοποιείται και για λειτουργικούς λόγους. Το συνηθέστερο πρόβλημα που μπορεί να προϋπάρχει, είναι το στραβό διάφραγμα, το οποίο δυσκολεύει τη σωστή αναπνοή του ατόμου. Άλλες ιατρικές περιπτώσεις είναι η συρρίκνωση των υπερτροφικών ρινικών κογχών και η αφαίρεση πολύποδων της μύτης με χρήση ενδοσκοπίου. Κατά την εφαρμογή αυτού του είδους ρινοπλαστικής δεν μεταβάλλεται το σχήμα και το μέγεθος της μύτης εφόσον ο ασθενείς δεν το επιθυμεί. 

Έτσι, η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή, την όσφρηση και τη γεύση ενώ μειώνει το ροχαλητό και την εμφάνιση υπνικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέλος μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση κρίσεων ιγμορίτιδας. 

Τι μπορούμε να επιτύχουμε κατά την ρινοπλαστική: 

Τα αισθητικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει είναι:

 • καμπούρα στη ράχη της μύτης
 • στραβή μύτη
 • μεγάλο μέγεθος μύτης
 • προβλήματα στο ακρορίνιο όπως, ογκώδες ακρορίνιο, ακρορίνιο σαν κουτί ή πεσμένο ακρορίνιο

Τα λειτουργικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει είναι:

 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ροχαλητό
 • υπνική άπνοια
 • πολύποδες
 • ιγμορίτιδα
 • τραυματισμούς
 • λαγόχειλο ή υπερωιοσχιστία

Διαδικασία επέμβαση: 

Κατά την πρώτη συνάντηση σας με τον χειρούργο έχετε την δυνατότητα της προσομοίωσης ώστε να μπορέσετε να δείτε τις επιλογές σας προκειμένου να αποφασίσετε από κοινού, μαζί με το γιατρό σας πια είναι η πιο κατάλληλη λύση για εσάς.

Υπάρχουν 2 μέθοδοι εφαρμογής της επέμβασης αυτής. Η κλειστή και η ανοιχτή μέθοδος. Στην κλειστή μέθοδο οι τομές γίνονται στο εσωτερικό μέρος της μύτης, μέσα στα ρουθούνια και επιλέγεται κυρίως σε περιπτώσεις αφαίρεσης ήβου της μύτης (γνωστή και ως καμπούρα) ή όταν επιθυμούμε την ανόρθωση του ακρορίνιου. Από την άλλη στη ανοιχτή Ρινοπλαστική πραγματοποιείται μία μικρή τομή στη στυλίδα της μύτης (ενδιάμεσα στην είσοδο των ρουθουνιών) με σκοπό να μας δώσει την απαιτούμενη πρόσβαση. Η ανοιχτή ρινοπλαστική επιλέγεται σε πιο δύσκολες περιπτώσεις για μεγαλύτερη πρόσβαση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία και η διάρκεια της κυμαίνεται από μισή ώρα έως και 60 λεπτά ανάλογα την περίπτωση. 

Μετά την αφαίρεση του ειδικού νάρθηκα, ο ασθενής θα μπορεί να δει τα πρώτα αποτελέσματα της επέμβασης. 

Τα οριστικά αποτελέσματα της επέμβασης θα είναι ορατά μετά την συμπλήρωση ενός έτους από την πλαστική. 

Οδηγίες & προφυλάξεις

Μετά την επέμβαση γίνεται χρήση ενός ειδικού νάρθηκα  ο οποίος αφαιρείται μετά από μια εβδομάδα. 

Ο πόνος στην περιοχή είναι ελάχιστος και υποχωρεί εύκολα με τη χρήση κοινών παυσίπονων.

Τις 2 πρώτες ημέρες είναι πιθανό να εκκρίνονται υγρά που συνοδεύονται από μικρή αιμορραγία κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Η τοποθέτηση γάζας βοηθά στην απορρόφηση τους. 

Τα ράμματα συνήθως είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται ειδικό χειρισμό. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο έχουν χρησιμοποιηθεί μη απορροφήσιμα ράμματα, αυτά αφαιρούνται κατά την 5 ή 6 ημέρα.

Για μία περίοδο περίπου 6 ημερών θα υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας της γάζας που τοποθετείται στους ρώθωνες.

Είναι πιθανό να δημιουργηθεί οίδημα και αιμάτωμα  κάτω από τα μάτια, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή αυτή. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 12 έως 20 ημέρες.

Μετά την επέμβαση θα υπάρχει οίδημα στη μύτη το οποίο σταδιακά ξεπρήζεται μετά από 3 έως 6 μήνες. 

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις 

 • Έχω κάνει παλιά ρινοπλαστική αλλά μου την μίκρυναν πολύ και δεν μου αρέσει, μπορεί να διορθωθεί; 

Με ειδικά μοσχεύματα ο εξειδικευμένος χειρούργος επεμβαίνει διορθωτικά στη μύτη προκειμένου να δώσει νέο σχήμα. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με τον γιατρό και τον ενδιαφερόμενο.

 • Κατά την περίοδο της άνοιξης μου παρουσιάζεται εποχική αλλεργία και φτερνίζομαι συνέχεια. Θα έχω πρόβλημα αν πραγματοποιήσω τότε την ρινοπλαστική;

Εξαιτίας της επέμβασης καταργείται προσωρινά η ενόχληση που προκαλεί το φτέρνισμα και έτσι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. 

 • Έχω σπάσει την μύτη μου στο παρελθόν με αποτέλεσμα να είναι πλέον χοντρή και παραμορφωμένη, μπορώ να την διορθώσω καθώς έχουν περάσει χρόνια από το ατύχημα;

Εξ ορισμού, η επανορθωτική πλαστική έχει στόχο να διορθώσει και να αποκαταστήσει τραυματισμούς και δυσπλασίες. Είτε έχει εκ γενετής ένα άτομο ανατομικό, λειτουργικό ή αισθητικό πρόβλημα, είτε εξαιτίας ενός ατυχήματος, ο πλαστικός χειρουργός καλείται να δώσει τη λύση του, ανεξάρτητα από το χρόνο που συνέβη  ή την αιτία που το προκάλεσε.

 • Έχω αϋπνίες; Έχει σχέση η μύτη;

Ναι δυστυχώς! Μία κακή αναπνοή λόγω δυσπλασίας ή τραυματισμού της μύτης, φέρνει αϋπνίες και άπνοιες. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνάει το άτομο κουρασμένο και να ζει μία μη παραγωγική ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διορθώσει το πρόβλημα.