Uderm

Female,Face,Before,And,After,Blepharoplsty,With,And,Without,Eye

Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που στοχεύει στη διόρθωση της χαλάρωσης που παρουσιάζεται πάνω και κάτω από τα μάτια. Η χαλάρωση αυτή δημιουργεί προβλήματα όπως, σακούλες και μαύρους κύκλους κάνοντάς σας να φαίνεστε κουρασμένες και ταλαιπωρημένες. Επίσης, το δέρμα στο κινητό βλέφαρο (το λεγόμενο ‘καπάκι’ του ματιού), εμφανίζει πτώση δημιουργώντας εκτός των άλλων, προβλήματα στην όραση.

Με την βλεφαροπλαστική επιτυγχάνεται η διόρθωση της χαλάρωσης αυτής, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε νεότερες ηλικίες, λόγω κληρονομικότητας. Είναι μια επέμβαση η οποία απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες και η συνηθέστερη ηλικία εφαρμογής της είναι μετά τα 40 έτη. 

Ενδείξεις που φανερώνουν ότι χρειάζεστε βλεφαροπλαστική: 

 • τα άνω βλέφαρα φαίνονται πιο λεπτά και έχουν κατέβει
 • τα άνω βλέφαρα ακουμπούν της βλεφαρίδες 
 • δυσκολία εφαρμογής μακιγιάζ στα μάτια
 • μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
 • σακούλες κάτω από τα μάτια 

Διαδικασία επέμβασης 

Κατά τη βλεφαροπλαστική, ο χειρούργος θα αφαιρέσει το περίσσιο δέρμα που έχει υποστεί χαλάρωση. Παράλληλα προστίθεται ή αφαιρείτε λιπώδης ιστός με σκοπό να επιτευχθεί γέμισμα των μαύρων κύκλων ή αφαίρεση του λίπους που δημιουργεί σακούλες κάτω από τα μάτια, ανάλογα την περίπτωση. 

Ανάλογα την κάθε περίπτωση, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε ένα μεμονωμένο βλέφαρο (εάν μόνο αυτό παρουσιάζει χαλάρωση), είτε και στα 4 βλέφαρα ταυτόχρονα. 

Οι τομές που πραγματοποιούνται κατά την επέμβαση, γίνονται στις πτυχές του δέρματος και έτσι είναι πρακτικά αδύνατον να ξεχωρίσουν από τις φυσικές πτυχώσεις των βλεφάρων. 

Η επέμβαση πραγματοποιείτε είτε με ολική, είτε με τοπική νάρκωση και μέθη και ο ασθενείς θα μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία.  

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής έχουν διάρκεια 10 έως 12 έτη. Αν και οι χαλαρωμένοι ιστοί που αφαιρούνται δεν επανέρχονται, ωστόσο η διαδικασία γήρανσης και η επίδραση της βαρύτητας εξακολουθούν να επηρεάζουν την περιοχή. 

Αντενδείξεις:

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επιτρέπετε ο ασθενής να προχωρήσει σε αυτού του είδους την επέμβαση. Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που δεν επιτρέπουν την βλεφαροπλαστική είναι:

 • ο καταρράκτης
 • το γλαύκωμα
 • η εξοφθαλμία
 • ύπαρξη μεγάλης μυωπίας

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται τον γιατρό σας για τυχόν προβλήματα υγείας που έχετε τόσο στην περιοχή των ματιών σας όσο και στο σύνολο της κλινικής σας εικόνας. 

Οδηγίες & προφυλάξεις 

Δεν θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο τεχνητά  δάκρυα ή αλοιφή – σε κάποιες περιπτώσεις.

Είναι αναμενόμενο, ότι θα υπάρξει ελαφρύ  πρήξιμο στα μάτια, κάτι που υποχωρεί μέσα σε 5 έως 6 ημέρες, ενώ στο κάτω μέρος των ματιών ίσως χρειαστεί έως και 15 ημέρες για να απορριφθούν τα αιματώματα λόγω του ότι η περιοχή αυτή είναι γεμάτη αιμοφόρα αγγεία.

Συνήθως, τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και πέφτουν μόνα τους. Στην περίπτωση που δεν εφαρμοσθούν απορροφήσιμα ράμματα, τότε ο θεράπων θα προχωρήσει στην αφαίρεση τους μετά από 5 ή 6 ημέρες. 

Μπορείτε να ρίξετε νερό στην περιοχή των ματιών μετά από 5 ημέρες.

Η χρήση προϊόντων μακιγιάζ στην περιοχή των ματιών θα πρέπει να αποφεύγεται για ένα διάστημα 15 με 20 ημερών. 

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις 

 • Υπάρχει περίπτωση μετά την επέμβαση να ανοίξουν τα μάτια μου τόσο ώστε να φαίνομαι σαν τρομαγμένη;

Όχι, όταν σας αναλάβει ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός. 

 • Μετά την επέμβαση θα είναι ίδια και τα δύο μου μάτια; 

Μέχρι και τη πάροδο των 3 πρώτων μηνών υπάρχει περίπτωση να υφίσταται κάποια μικρή διαφορά, η οποία μετά το πέρας αυτού του διαστήματος εξαλείφεται. 

 • Υπάρχει περίπτωση μετά την βλεφαροπλαστική  να επηρεαστεί η όραση μου;

Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η όραση του ατόμου.

 • Θα χαλάσουν οι βλεφαρίδες μου;

Όχι δεν επεμβαίνουμε και δεν καταστρέφονται οι βλεφαρίδες.

 • Φοράω extension στις βλεφαρίδες, θα πρέπει να τις αφαιρέσω πριν από την επέμβαση;

Όχι δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν τα extension πριν το χειρουργείο. Επίσης, εάν η ασθενής επιθυμεί να τοποθετήσει extension στις βλεφαρίδες, η εφαρμογή επιτρέπετε μετά το πέρασμα των 20 ημερών.

 • Πως πρέπει να κοιμάμαι; Κινδυνεύω να χαλάσω το αποτέλεσμα στον ύπνο μου;

Δεν χρειάζεται να κοιμάστε με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο, αρκεί να αποφύγετε τον τραυματισμό στην περιοχή.